Een zorgverzekering vergelijken is geen alledaagse bezigheid. We kunnen ons daarom best wel voorstellen dat je nog een aantal vragen hebt. Hieronder tref je daarom alle veelgestelde vragen over de zorgverzekering.

 

ALGEMEEN

 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de zorgverzekering in 2018?

Het kabinet heeft nog geen wijzigingen bekendgemaakt. Dat wordt pas bekendgemaakt op 18 september 2018 (Prinsjesdag). Zodra we daar meer over weten, zullen we deze vraag updaten.

 

Is een zorgverzekering verplicht?

Een zorgverzekering is een van de weinige verzekeringen in Nederland die daadwerkelijk verplicht is. Hierbij is alleen de basisverzekering verplicht. Optioneel kun je ook nog aanvullende verzekeringen toevoegen aan de basisverzekering. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. De volgende mensen hoeven namelijk géén verplichte zorgverzekering af te sluiten:

  • Actieve militairen;
  • Individuen met gemoedsbezwaren tegen de zorgverzekering;
  • Buitenlandse studenten die jonger zijn dan 30 jaar en in Nederland zijn voor een tijdelijke studie;
  • Kinderen onder de 18 jaar (zij zijn namelijk meeverzekerd met hun ouders);

 

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Veel werkgevers of sportverenigingen bieden een collectieve zorgverzekering. Dat wil zeggen dat je met een grote groep mensen verzekerd bent. Omdat je als collectief iets aanvraagt, krijg je automatisch korting via je verzekeraar. Daarmee bespaar je nog meer op je vaste lasten. De initiatiefnemers van de collectieve zorgverzekering onderhandelen voor een scherpere prijs. Hier hoef jij niets voor te doen.

 

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?

Je betaalt iedere maand premie voor je zorgverzekering. Als je een laag inkomen hebt, heb je recht op zorgtoeslag. De bijdrage is daarmee inkomensafhankelijk. Onder het kopje ‘zorgtoeslag’ kun je kijken of jij hier recht op hebt. Hier staan de exacte inkomensafhankelijke bedragen bij vermeld.

 

Is het basispakket altijd hetzelfde?

Het basispakket is wettelijk vastgelegd. Deze is daarmee ook bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De inhoud van het basispakket verandert ieder jaar bij Prinsjesdag.

 

MIJN ZORGVERZEKERING AANPASSEN

 

Kan ik terug naar mijn oude zorgverzekeraar, als ik deze heb opgezegd?

Als je je zorgverzekering opzegt, heb je standaard nog 14 dagen bedenktermijn. Binnen deze periode kun je dus nog terug naar je voormalige zorgverzekeraar. Wel is het belangrijk dat je je wijziging voor 1 januari 2019 doorgeeft.

 

Hoe werkt het overstappen?

Overstappen is ontzettend gemakkelijk. Vanaf halverwege november 2018 kun je zorgverzekeraars vergelijken. Je kunt vanaf dat moment ook eenvoudig overstappen met behulp van de zorgvergelijker 2019.

 

Moet ik mijn zorgverzekering zelf opzeggen?

Als je overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, hoef je je huidige verzekering niet op te zeggen. Dat wordt namelijk voor je gedaan door je nieuwe verzekeraar. Dat is de gratis overstapservice waar je van geniet. Dat maakt het overstappen dan ook erg gemakkelijk.

 

Kan ik mijn zorgverzekering opzeggen na 1 januari 2019?

Je kunt je zorgverzekering niet meer opzeggen na 1 januari 2019. Helaas ben je dan al te laat. Je zult dan weer moeten wachten op het nieuwe jaar.

 

Waarom overstappen?

Ieder jaar veranderen de premies en de voorwaarden per zorgverzekeraar. Je kunt geld besparen door jaarlijks over te stappen. In sommige gevallen zal het enkele tientjes schelen. Soms kan het verschil ook oplopen tot enkele honderden euro’s.

 

DE VERSCHILLENDE BASISVERZEKERINGEN

 

Uit welke basisverzekeringen kan ik kiezen?

Je hebt keuze uit de volgende basisverzekeringen:

  • Restitutieverzekering;
  • Naturapolisverzekering;
  • Budgetpolisverzekering;

Bij de volgende vragen kun je lezen over de verschillen tussen deze basisverzekeringen.

 

Wat is de restitutieverzekering?

Als je kiest voor een restitutieverzekering, heb je veel vrijheid in het kiezen van een arts, ziekenhuis of therapeut. Omdat je van meer vrijheid geniet, betaal je ook een hoger premiebedrag. Wel kan het zijn dat specifieke behandelingen meer kosten dan dat de verzekeraar vergoed. Ga daarom altijd de voorwaarden van de verzekeraar na.

 

Wat is de naturapolisverzekering?

Kies je voor een naturapolisverzekering? Dan heb je een beperkter aanbod aan zorgverleners. Je kunt namelijk alleen terecht bij de instanties waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Omdat de keuze beperkter is, betaal je ook een minder hoge premie. Als je toch zelf een bepaalde zorgverlener kiest, waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, zal je zelf 50 tot 80 procent van de kosten zelf moeten betalen. Dat is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

 

Wat is de budgetpolisverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de budgetvariant waar je uit kunt kiezen. Houd er rekening mee dat je keuze uit zorgverleners beperkt is. Ook het aantal behandelingen die vergoed worden zijn aanzienlijk minder. Het kan zijn dat bepaalde zorgkosten voor eigen rekening zijn. Ook dit hangt af van de voorwaarden in de polis.

 

Wat is de combinatiepolis?

Tot slot kun je nog kiezen voor de combinatiepolis. Dit is een combinatie van een restitutie- en naturapolis. Bepaalde kosten worden vergoed op restitutiebasis, wat wil zeggen dat je veelal kunt kiezen naar welke zorgverlener je graag wilt. Ook deze polis kan flink verschillen per verzekeraar. Ook hiervoor geldt: neem de voorwaarden goed door.

 

ZORGTOESLAG

Wat is de zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de Belastingdienst. Als je inkomen onder de grens ligt, heb je recht op een toeslag. Daarmee kun je je zorgverzekering (deels) voldoen. Houd rekening met de volgende inkomensnormen:

  • 857 euro voor alleenstaanden;
  • 116 euro voor koppels (gezamenlijk inkomen).

 

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, kun je deze zelf aanvragen via Toeslagen.nl. Je kunt inloggen met je persoonlijke DigiD-account.

 

Ik heb resterende vragen over de zorgtoeslag

Heb je nog vragen over de zorgtoeslag? Dan kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Bel hiervoor met het nummer: 0800 – 0543 (gratis).

 

STUDENTEN EN JONGEREN

Ik ben 18 geworden, kan ik ingeschreven blijven op de polis van mijn ouders?

Als je na je 18e verjaardag nog ingeschreven wilt blijven staan op de naam van je ouders, dan kan dat. Wel zal de rekening moeten worden betaald door degene wiens naam op de polis staat. Ook het eigen risico wordt van diegene zijn rekening afgetrokken.

 

Ontvang ik zorgtoeslag als student?

Als student kan je ook zorgtoeslag ontvangen. Dat is echter afhankelijk van je inkomen. De exacte inkomensnormen vind je terug onder het kopje ‘zorgtoeslag’ hierboven.

 

Staat je vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.